You are here: Home » Seniorer » Vad man bör tänka på innan man köper en badstol eller duschstol

Vad man bör tänka på innan man köper en badstol eller duschstol

Om man skulle känna sig mer säker och lugnare om man hade en duschstol eller badstol, så är det helt naturligt. Det sker många olyckor i hemmet och många beror på att man har halkat på halt underlag. Man beräknar att upp mot 1 500 svenskar faktiskt måste lägga om sina liv till följd av att de ramlat i sina hem. Det är bättre att ta det säkra före det osäkra. En bad- eller duschstol gör att du kan sitta ner och bada och gör att risken för att ramla blir mycket mindre.

Olika typer och material duschstolen

Om man sitter väldigt rakt när man duschar eller badar kan det vara ansträngande att sitta på en badbänk eller badpall och det är då bättre att ha en badstol med ryggstöd. De finns även med eller utan armstöd. Armstödet kan vara otroligt viktigt när du ska sätta dig och när du ska resa dig upp efter badet. Denna typen av stol är även ofta ihopfällbar, så den är lätt att flytta åt sidan när man är klar. Detta är speciellt bra om det är flera personer som delar på duschen eller badet.

Om du ställer en badstol i en duschkabin så förstår du snart att den faktiskt tar en hel del plats. Därför är det väldigt smidigt att ha en hopfällbar badstol som reducerar platsbehovet. Vad gäller badkar så finns det ett badsäte som sätts fast tvärs över ditt bakar och som är enkelt att ta bort och lägga åt sidan när man inte använder det. Detta är den allra bästa lösningen eftersom en stol inte alltid passar i ett badkar med rundad botten.

Vill man ha en mer permanent lösning så kan man montera fast ett säte på väggen i duschen eller i badet. Detta säte fäller man helt enkelt ner, när det är dags att använda det.

Många av bad- och duschstolarna kan ställas in på höjden. Det gör att du kan få precis rätt höjd för dig och detta är viktigt. För att hitta rätt höjd ska dina lår vara vågräta, samtidigt som båda fötterna rör golvet.

När du väljer badstol så se till att den är tillverkad i ett kraftfullt material. Oftast ser man badstolar med aluminiumben och ett säte av kraftfull plast. Dessa båda material skadas inte av vatten, vilket är väldigt viktigt i sammanhanget. Stolen är lätt att rengöra med en fuktig trasa.

Tillbehör till badstolen

Stödhandtag och halkfri matta är bra tillbehör till bad- och duschstolen. Många badstolar kommer med handtag eller stödgrepp inbyggda, men för många kan detta ändå vara ett bra supplement när man ska ta sig ur duschen eller badet på ett säkert sätt.

En badstol eller duschstol räknas som hjälpmedel och ofta kan man därför få denna gratis av kommunen om man behöver det. Dock är det inte alls säkert att man får välja vilken typ av bad- eller duschstol man får om man nu skulle få det från kommunen och därför väljer många att istället köpa sin egen, så man får den man vill ha och som passar en själv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *