You are here: Home » Livet » Vad är stamceller?

Vad är stamceller?

Har du hört ordet stamcell förut? Det är troligtvis inte något man pratar om med sina vänner precis, men vad som är helt fantastiskt är att det idag sker så otroligt mycket forskning inom just stamcell-kategorin, så förhoppningsvis kommer vi inom snar framtid att ha ny mediciner och botemedel mot olika sjukdomar som man inte kan behandla idag.

Våra kroppar innehåller hundratals olika celltyper som alla har en central roll för att vi ska må bra. Förutom att cellerna ser till så att hjärtat slår, att hjärnan fungerar och tänker som den ska, och att njurarna renar vårt blod så har stamceller det unika jobbet att skapa fler celler och att byta ut gamla. Bland dessa finns blodceller, nervceller, leverceller, muskelceller och så vidare. Oavsett stamcellskälla består stamceller huvudsakligen av två olika typer: blodstamceller och bindvävstamceller. Därför kan man säga att en stamcell är en omogen cell i sitt tidigaste stadie, som sedan genom att dela sig ger upphov till mer speciella och mogna celler, men även fler stamceller. Det innebär att de kan kopiera sig själva och har potential att utveckla sig till vilka andra celler i kroppen som helst och detta gör att stamcellerna kanske är de allra viktigaste byggstenarna vi har i kroppen!

Läs mer här.

Viktig funktion

Flera grundläggande processer i kroppen är beroende av stamceller, som till exempel multicellulära organismer, det vill säga organismer som består av mer än en cell. När vi skadar oss eller blir sjuka dör dessa celler, och stamcellerna aktiveras för att laga skadade vävnader och för att ersätta de döda cellerna. Resultatet blir att vi håller oss friska och skyddas från att åldras i förtid.

Olika typer av stamceller

Stamceller förekommer i många olika former och forskare tror att varje organ i kroppen har sin egen unika typ av stamcell. Om man tar vårt blod som exempel, så är det gjort av blodstamceller. De allra första cellerna som är närvarande vid de allra tidigaste stadierna av vår utveckling kallas för embryonala stamceller.

Forskaare är otroligt intresserade av just embryonala samceller och frågan är varför? Jo, dessa cellers naturliga jobb är att tillverka alla organ och vävnader i vår kropp under fosterstadiet. Utöver det har de även högre kapacitet än vuxna stamceller när det gäller att laga skadade organ. Indirekt innebär detta att embryonala stamceller ges direktiv att specialisera sig till i stort sett vilken som helst av de hundratals olika typer av celler i kroppen. Till exempel en blodcell kan endast tillverka andra blodceller, medan en embryonal stamcell kan tillverka både blod, ben, hud, hjärna och så vidare. Dessa embryonala stamceller hittar man i några dagar gamla embryos och i forskning använder man embryon från fertilitetsbehandlingar.

Stamceller räddar liv

Dagligen drabbas någon i Sverige av en livshotande sjukdom. Behandlas patienten med starka mediciner är det inte ovanligt att kroppens friska benmärg tar skada. Då kan en transplantation av friska och blodbildande stamceller vara den enda behandlingen som kan rädda människans liv. Blodstamcellerna börjar vid en transplantation att bilda ny benmärg och mogna röda och vita blodkroppar. De röda blodkropparna ser till så att vävnaderna får syre, medan de vita svarar för vårt försvar mot infektioner. Mer än 30 000 transplantationer av stamceller som har tagits från navelsträngen vid en förlossning har genomförts på både barn och vuxna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *