You are here: Home » Hälsa » Olika typer av hörapparater

Olika typer av hörapparater

En hörapparat är en liten elektrisk apparat som oftast placeras i eller vid örat och denna är till för att förstärka ljudet. Om man har nedsatt hörsel som är bestående blir man ofta hjälpt av en hörapparat, men det är bra att känna till att hörseln aldrig kommer att bli perfekt. Hörapparater återskapar nämligen inte den förlorade hörseln, utan förstärker alla ljud istället. Det kan också vara jobbigt att börja använda en hörapparat och man blir ofta trött i början, men allteftersom man tränar upp sin hörförmåga så går det lättare och man hör bättre och bättre.

Det finns två huvudsakliga grupper av hörapparater. Det finns bakom-örat-apparater, som ibland förkortas BÖ, och sen finns det i-örat-apparater som kan förkortas IÖ. De flesta hörapparater är väldigt små och diskreta och om man har en lätt eller måttlig hörselnedsättning så brukar man kunna ha vilken typ av hörapparat som helst. Valet handlar i så fall mest om vilka extra funktioner som man vill ha och behöver. Om man dock har en svår hörselnedsättning behöver man oftast en bakom-örat-apparat med gjuten öroninsats

Bakom-örat-apparat med gjuten öroninsats är den vanligaste typen av hörapparat som man har bakom örat. Denna har många olika funktioner så som telespole, programomkopplare och volymkontroll. Denna apparat går bra att använda även om man bär glasögon. Ljudet leds från apparaten  och in i hörselgången genom en slang. Vanligast är att slangen mynnar ut i en individuellt gjuten propp som kallas öroninsats. Denna sluter tätt så att inte ljud läcker ut.

Bakom-örat-apparat med öppen öroninsats liknar den förra, men har istället en mycket tunn ljudslang som mynnar till en öppen öroninsats. Denna fungerar vid lättare hörselnedsättningar. På detta sättet lämnar man öppningen till örat så fri som möjligt så att man fortfarande kan uppfatta de ljud som örat fortfarande hör och samtidigt får de andra ljuden förstärkta. Ljudet blir på så sätt mer naturligt.

Det finns även bakom-örat-apparater som leder ljudet från hörapparaten in i örat med en sladd istället för ljudslang. Sladden mynnar ut i en liten högtalare som placeras i hörselgången.

I-örat-apparater har oftast inte så många extra funktioner att välja mellan. De är väldigt små och diskreta, men saknar till exempel telespole till hörslinga. Det finns flera olika typer av i-örat-apparater och en del lämnar hörselgångens mynning ganska fri, medan andra sätter igen den.

Ibland kan man behöva få ett hörhjälpmedel inopererat eftersom det av olika anledningar inte går att placera en hörapparat i hörselgången. Denna typ av hörapparat kallas benledningshörapparat och den sätts fast vid en titanskruv som opereras in i skallbenet via en magnet. Den fungerar som en vibrator och skickar vibrationer via skallbenet bakom öronen till snäckan i innerörat. Cochleaimplantat kan opereras in om man är helt döv på båda öronen eller har en mycket svår hörselnedsättning.

Det finns även kroppsburna hörapparater som bärs i en ficka på bröstet eller i en speciell påse. Kroppsburna hörapparater var dock vanligare förr och saknar många av de funktioner som andra hörapparater har idag. Tekniken för dessa utvecklas inte längre vidare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *