You are here: Home » Ekonomi » Låna pengar utan UC

Låna pengar utan UC

Du kan idag inte teckna ett snabblån utan kreditprövning, men du kan faktiskt få ett snabblån och låna pengar utan UC. UC är en förkortning som står för Upplysningscentralen som är ett av de företag som utför kreditprövningar. Under flera år var UC den enda verksamheten som fick lov att utföra kreditprövningar, men idag har detta ändrats och det finns nu många företag som erbjuder kreditprövningar och liknande tjänster, så en långivare behöver inte längre vända sig till UC. Om långivaren väljer ett annat bolag för upplysningar, så kan de med all rätt säga att de beviljar lån utan UC.

Det kan finnas flera anledningar till att du som låntagare vill välja att ansöka om ett lån utan UC. Den främsta anledningen kanske är att varje gång en långivare tar en kreditprövning så registreras det som en kreditförfrågan. Det registreras dock inte om du beviljas lånet eller inte. Kreditförfrågan visar därför bara antal ansökningar som du har gjort och om du vill jämföra många olika låneerbjudanden och ansöker om lån från olika långivare så samlar du snabbt på dig många kreditförfrågningar. Nästa företag som tar en kreditprövning på dig hos UC kommer då att se dessa förfrågningar och misstänka att du har tagit väldigt många lån och bedömer dig därför som en låntagare med hög risk. Risken finns då att långivaren ger dig en högre ränta eller i värsta fall inte beviljar dig något lån alls.

Ansöker du då istället om ett lån utan UC så registreras förfrågningen endast hos det andra upplysningsföretaget och de delar inte med sig av sina register. Därför kommer inte dina förfrågningar som du gjort hos UC att synas om du ansöker om ett lån hos en långivare som använder ett annat kreditupplysningsföretag. De som behöver mindre lån ofta kan därför ha mycket att vinna på att låna utan UC. En annan anledning kan vara att en kreditupplysning redan gjorts genom UC och de har fått nej på sin låneansökan. Vissa vet också med sig att de redan har skulder och tidigare lån som är registrerade hos UC och hoppas på att detta inte ska märkas om man gör en kreditupplysning utanför UC. Andra missförstår och tror att det inte görs någon kreditupplysning alls, men så är inte fallet.

Bland snabblångivare så är det främst SMS-långivare som har valt att utföra kreditupplysningar med hjälp av de nyare upplysningsföretagen, som till exempel Creditsafe. De stora bankerna använder fortfarande ofta UC och detta leder oss till en annan anledning till att välja att låna pengar utan UC och det är med tanke på framtiden. De flesta banker drar sig för att bevilja banklån till någon som har alltför många låneansökningar, så om du vet med dig att du vill söka ett stort banklån i framtiden, så kan det vara fördelaktigt att nu låna mindre summor utanför UC.

Vissa är kritiska mot detta system och menar att företag som inte använder UC riskerar att ge lån till personer som redan är skuldsatta och därför inte kommer att ha råd att betala tillbaka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *